“Op elk nachtkastje in de wereld moet iets uit Veendam liggen.”

EasyToys-founder Eric Idema over groei met oog voor de menselijke maat

“Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Hij zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor Eric Idema zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van o.a. EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. De volgende stap: de kaap van 500 miljoen bereiken. In 2025. Daar stoppen Erics ambities niet: “We willen een voorloper zijn, een sustainable wereldspeler worden. Dan moet je richting een miljard gaan. Dat is wel te doen.”

Als kleine jongen uit het Groningse Nieuw Weerdinge krijgt Eric een groot verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef met de paplepel ingegoten. Hij is de oudste van vier kinderen. “Als mijn broer een steen naar een auto gooide kreeg ik op mijn donder dat ik beter had moeten opletten. Omdat ik de oudste was. Mijn ouders runden een winkel in fietsen en speelgoed. Ze werkten hard en hadden het niet makkelijk. Alles stond in het teken van de winkel. Zelf had ik niets met fietsen en ook niet met het ondernemen.” Roelof Hemmen heeft Eric uitgenodigd voor een gesprek in de serie Selfmade in Holland. “Tja, ondernemer tegen wil en dank dus?” Eric: “Ik had net een nieuw huis gekocht en de hypotheek was eigenlijk te hoog. Toen zag ik in dat ik flink meer moest gaan verdienen. Meer dan op dat moment bij een baas mogelijk was. Ik heb een bevriende programmeur, Jeroen heet hij, gebeld. En met plaatjes die ik van de Pabo had geleend plus een online betalingssysteem hebben we een website gemaakt. Een week later had ik opeens een order.”

En nu liggen de vibrators van EasyToys bij de HEMA. Anno 2022 stop je gewoon een paar trileieren tussen de tompoucen en de gordijnhaakjes in je winkelmandje. De wereld verandert en Eric speelt in op de kansen: “Onze branche wordt steeds groter. Onze producten steeds meer mainstream. Ons schap in de HEMA, dit zijn dingen die je je vijf jaar geleden nog niet had kunnen voorstellen. Retailers als Kruidvat, Etos, ze nemen allemaal in klein segment in beslag. Zelfliefde, seks als een vorm van ontspanning en jezelf zijn, dat is allemaal steeds minder taboe.” Eqom spint er garen bij. Met 14.000 seksartikelen in het assortiment. En met ongebreidelde groei in binnen- en buitenland in een uitdagend e-commerce jaar. Een verdubbeling zoals in 2020 met de Corona-accelerator zit er niet in maar Eric mag niet klagen. Dat doet hij sowieso niet. Roelof: “Wanneer dacht je shit ik ben een echte, een ondernemer?” Eric: “Ik ben het eerst gewoon gaan doen. In 2015 had ik logistiek alles op orde. De retourafdeling, de klantenservice, de orderstroom. Op dat moment ben ik gaan automatiseren. Ik had de foundation klaar. Ook de marketingmachine zette ik in gang. En toen begon ik pas te geloven dat ik iets in mijn handen had. Ik had ook goede hulp.”

''Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen''

''Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen''

Roelof: “Maar wanneer ging het echt hard?” Eric: “Op een gegeven moment gebeurde er iets in de privésituatie van mijn vrouw en mij. Iets ergers dan dat kan niet gebeuren. (Eric verloor zijn eerste dochter net voor de geboorte, red.) Toen zaten we even verschrikkelijk in de put. Na een week stond ik er toch weer. Ik dacht, ik neem gewoon alle risico’s. Want voor mijn idee had ik niks meer te verliezen. Ik speelde minder op safe omdat ik dat ook gewoon nodig had. En toen merkte ik dat ik het ondernemerschap steeds meer in de vingers kreeg.”

 

Roelof: Waar kwam die kracht en energie vandaan. Die je voorheen niet had? Eric: “De verwerking van het verlies. De weg kwijtraken is het makkelijkste wat je kunt doen. Het leven gaat door. Je moet jezelf soms forceren. En als je het niet alleen kunt, moet je hulp zoeken. Hoe moeilijk het ook is. Dat is wat ik heb gedaan. En ik heb mezelf voorgenomen en ook tegen mijn vrouw gezegd, wij krijgen nog een kind.” Roelof: “En dat is gelukt, je hebt een tweede dochter. Wat voor man wil je zijn, wat wil je nu nog bereiken?” Daar hoeft de Groninger niet lang over na te denken. Hij wil door op het door hem uitgestippelde pad. “Ik ben blij met wat ik nu heb. De boerderij die ik heb gekocht en aan het opknappen ben is bijna klaar. En met EasyToys kunnen we nog meer taboes doorbreken.” Roelof en Eric bespreken de genderdiscussie. “Hier hebben we een gesprek over gehad met een expert. Om te kijken hoe we het de juiste vorm kunnen geven. We willen niemand pijn doen met onze uitingen. Wegblijven van de discussie is de gemakkelijkste keuze. Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen. Dit zou er een kunnen zijn.”

 
Extra content over de andere ondernemers uit Selfmade in Holland? Kijk hier en hier
 

Selfmade in Holland is een initiatief van ondernemersnetwerk Webhelden en Roelof Hemmen in samenwerking met De Ondernemer. Mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube. Leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt en Sharon Hilgers.