BOLDKING FOUNDER Rochdi Darrazi IN SELFMADE IN HOLLAND

“Over een jaar of zeven zijn we de nummer twee van Europa."

''Over een jaar of zeven zijn we de nummer twee van Europa''

Selfmade zijn. Volgens Rochdi Darrazi (41) een competentie die je kunt ontwikkelen. In het voorgesprek definieert de Boldking founder het begrip: iedereen die zijn levensomstandigheden blijvend weet te verbeteren is selfmade. En ondernemerschap is een middel om dat doel te bereiken. Het is de weg die hij zelf heeft afgelegd. De manier waarop hij een succesvol merk en een fortuinlijk leven bouwde. Roelof Hemmen interviewt de Amsterdammer voor onze serie Selfmade in Holland. Nu online.

“Twintig procent van ons zou het halen, daarom wilde ik het.”

Hij verkocht voetbalplaatjes op het schoolplein. De sport van inkopen en met een marge verkopen, mateloos fascinerend voor de puberende Rochdi Darrazi. Een tiener uit Amsterdam-West die eigenlijk op weg was om arts te worden. Want dat lag – met hard werken – binnen zijn bereik. Hij fietste naar het gymnasium in Zuid. Slaagde. Werd ingeloot voor Geneeskunde. En toen gaf hij zijn plek weg. Een masterclass Econometrie aan de UVA maakte zoveel indruk dat Rochdi moest en zou behoren tot de twintig procent van de studenten die de eindstreep haalden. Reden: econometrist was de best betaalde baan in Amerika. Een land waarover de Boldking-grondlegger nog steeds graag leest. Fast forward. Hij slaagt en wordt consultant bij McKinsey. En dan is er weer een beslissend moment. 

Een bloedend hoofd en een interessante speler uit de VS

Tijdens een college op business school Insead maakt iemand een foto. De camerahoek brengt meedogenloos zijn kruin in beeld. Op zijn 26ste constateert Rochdi beginnende kaalheid. Radicaal afscheren is de enige optie. Het is 2007 en er is geen scheermes te vinden waar hij geen bloedende kop aan overhoudt. Zijn interesse is gewekt. En dan leest hij een artikel over hoe Procter & Gamble Gillette acquireert voor 58 miljoen dollar. Hoe Wilkinson en Gillette de wereldmarkt domineren. Over de Dollar Shave Club met abonnementen op betere mesjes. Het idee voor Boldking is geboren.

Het geheim? Het product en de klantenservice.

“Wij denken niet in categorieën”, aldus Rochdi. Hij vertelt hoe Boldking met de inmiddels bekende scheermesjes maar ook met douchegels en zelf boxers een tijdframe claimt. “De twintig minuten die een man in de badkamer doorbrengt, daar willen we bij zijn.” En dat lukt team Boldking. Met een team van vijfentwintig – en met investeerder ING aan boord – verslaat het merk concurrent Wilkinson en is Boldking de nummer twee van Nederland. De stip op de horizon: nummer twee van Europa worden. “Het is geen makkelijke markt. En om nummer één te worden moet je eerst nummer twee zijn”, verklaart Rochdi. Roelof vraagt hem hoeveel jaar hij nodig denkt te hebben om zijn doel te bereiken. Het antwoord is verrassend…kort. “Een jaartje of zeven.”

Nog verrassender is zijn aanpak. Met een klein team, een bescheiden budget en pas sinds kort een grote investeerder aan boord is Boldking toegetreden tot een zeer complexe markt waarin er de afgelopen honderd jaar maar twee grote spelers zijn geweest. Vergeet toegetreden. Boldking heeft een stempel weten te drukken. Het geheim van de smid is Rochdi niet te ontfutselen, een blik op Trustpilot leert dat gebruikers van Boldking zowel de producten als de klantenservice roemen. Het enige verbeterpunt volgens de klantreviews: een track and trace code bij de bestelling is gewenst. Ons gesprek met Rochdi vindt twee maanden na de laatste review hierover plaats. Track and trace is geregeld. 

“Jongeren leren om betere kansen voor zichzelf te creëren.”

Verandert alles wat Rochdi aanraakt in goud? ‘Nee. Ik heb fouten gemaakt en tegenslagen gehad. Maar daar ga ik vanuit, je krijgt in het leven niet altijd goede kaarten uitgedeeld. Hoe je daarmee omgaat heeft invloed op keuzes die je maakt. Je hebt altijd voor een deel zelf de regie.’ Hij bedoelt met tegenslagen niet puur de zakelijke. ‘Natuurlijk zijn er investeringen misgegaan. Wat je pas echt vormt is hoe je omgaat met de willekeurigheid van het leven, de positie waarin je soms wordt gebracht door niets anders dan pech.’ 

"Een goede vader zijn en mijn vermogen bij leven weggeven, dat is mijn plan."

De Boldking Growback Foundation bestaat een jaar

 Of door waar je wieg staat. In 2021 lanceerde Boldking de Growback Foundation, een stichting die zich richt op het bieden van gelijke kansen voor jonge mannen uit lagere sociaaleconomische klassen. Als Nederlands-Marokkaanse jongen uit Amsterdam-West zag Rochdi het verschil tussen zijn medescholieren in Zuid en veel van de jongens uit zijn eigen woonomgeving: een ander vertrekpunt in het leven. Hij las zich in over jeugdcriminaliteit, over hoe kansarme jongens zich in relaties en gezinnen gedragen. En over wat de resultaten kunnen zijn als ze betere kansen krijgen, in onderwijs, opvoeding en op economisch vlak. “We organiseren gratis events en masterclasses over omgaan met geld, het aanbrengen van structuur in je leven, en over ondernemerschap. We willen laten zien dat je in welke situatie ook je altijd het beste uit jezelf moet willen halen, dat je daarmee je eigen kansen creëert.” 

"Ik zou wel fulltime willen studeren, leren is rijkdom"

Zelf spendeerde Rochdi veel tijd buiten zijn comfortzone. Zakelijk maar ook privé. “Recentelijk zijn mijn vrouw en ik opnieuw ouders geworden van een tweeling. Mijn zoontje bleek het Downsyndroom te hebben. Omdat we niet wisten of we nog kinderen konden krijgen, zien we hem als ons extra bijzondere geluk. De zorgen die we om hem hebben gehad en de wetenschap dat we ook onszelf als ouders opnieuw moeten uitvinden, dat is een ervaring die je nederig maakt. We hebben ervoor gekozen dat het onze band sterker zal maken. En zo beleven we het nu ook. Ik ben ervan overtuigd dat het leven een leerschool is. Leren is rijkdom. Daar wil ik nooit mee stoppen.” 

Selfmade in Holland met de aflevering van Rochdi Darrazi is nu online! Gemaakt door  ondernemersnetwerk Webhelden  en De Ondernemer, mede mogelijk gemaakt door Adyen en Klarna.  Luister in Spotify  of je favoriete podcast app. Tot medio januari op dinsdagen komen er nieuwe afleveringen van deze eerlijke serie over het leven als topondernemer.  Bekijk ook de video’s  en leer van Hans Ober, Fabienne Chapot, Sharon Hilgers, Joep Verbunt, Eric Idema en Guillaume Philibert.