Gaat Loes Daniels met Experiencegift fluitend voorbij de 100 miljoen?
Dat een wereldgigant als Booking.com met een giftcard concept zou komen. Dat leek Loes Daniels (34) het ergste wat haar startup Experiencegift kon overkomen. Haar angst werd waarheid. Maar toen bleek dat haar bedrijf er helemaal niet zo’n last van had. Waarom niet? Je hoort het in Selfmade in Holland.

De technologie voor Hotelgift en Flightgift, de labels van Experiencegift, ontwikkelt Loes Daniels zelf. En die is uniek. Loes en compagnon Jorik Schröder verdubbelden de omzet in 2022. Roelof Hemmen heeft de female founder uitgenodigd voor een gesprek in Selfmade in Holland.
Het is haar allereerste werkdag na een kort zwangerschapsverlof. ,,Ik heb drie uur geslapen en ik leef op koffie, maar ik ben oké.” Loes’ handen jeuken om door te gaan met de businessplannen voor 2023. En die zijn ongelooflijk veelbelovend. Roelof: ,,Al vroeg zette je met jouw briljante idee je eerste miljoen om. En nu zeg je dat je over twee jaar de 100 miljoen aantikt. Klinkt alsof het redelijk makkelijk gaat allemaal?”

''Heel veel mensen vinden geven leuker dan krijgen. Daar wilde ik iets mee doen. Op grote schaal. En internationaal. Want ik houd zelf van reizen''
Loes nuanceert. ,,Zeker niet, het komt ons niet aanwaaien. Die 100 miljoen tot doel hebben, dat is onze strategie. Onze ‘BHAG’, een Big Hairy Audacious Goal. Een streven dat eigenlijk te hoog gegrepen is en dat je dan opdeelt in kleine behapbare stukjes. Die kleine stapjes volg je nauwgezet en dan kom je steeds dichter bij dat astronomische doel. Wij hadden daar twee jaar geleden al willen zijn, maar de coronacrisis kwam ertussen.”
Arabische versie van website Experiencegift is nog wel een uitdaging
Loes begon haar loopbaan als consultant. Bij EY en Deloitte specialiseerde ze zich in fusies en overnames. ,,Die tijd is heel leerzaam geweest. Ik heb mezelf altijd als ondernemer gezien, maar wilde in de corporate wereld ervaring opdoen. Je komt dan bij zulke grote bedrijven binnen dat je snel veel leert over het inrichten van bedrijfsprocessen.” Ze leerde er ook data te analyseren. ,,De businesscase voor Experiencegift werkte ik uit in Excel sheets en in PowerPoint werkte ik de wireframes voor de eerste versie van de site uit.”
Roelof: ,,Waarom cadeaubonnen?” Loes: ,,Ken je dat gevoel dat je naar een verjaardag gaat en dat je al weet dat jij het coolste cadeau hebt uitgezocht? Heel veel mensen vinden geven leuker dan krijgen. Daar wilde ik iets mee doen. Op grote schaal. En internationaal. Want ik houd zelf van reizen.”
Omdat de website in vijf talen beschikbaar is en er in vijftien valuta kan worden betaald, kunnen Loes en haar team nu vijftig landen bedienen. ,,We breiden langzaam uit. Dit jaar gaan we verder met Italië. We zien ook veel potentieel in het Midden-Oosten. Een Arabische versie van de website is nog wel een uitdaging. Op dit moment zijn onze grootste markten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en West-Europa.” Roelof: ,,Oké. Hoeveel landen heb je nodig? Om die 100 miljoen te halen? Loes: ,,Ik wil de hele wereld bedienen.”
Dit is Experiencegift
Experiencegift bestaat uit de labels Hotelgift, Flightgift en Activitygift. Gebruikers kopen online een giftcard, de ontvanger krijgt een gepersonaliseerd tegoed om te spenderen aan een hotelovernachting, een vlucht of een dagje uit. De giftcards zijn in te wisselen bij vrijwel alle hotelketens en luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf is wereldwijd actief, met de VS en het VK als grootste markten. Er werken 70 mensen en er zijn kantoren in Amsterdam, en Athene. De BV in Engeland is sinds kort een feit, in Amerika wordt die nu opgericht.
“Ik wil de hele wereld bedienen.”
Groei komt door het loslaten van controle
Roelof: ,,Je bent ook net moeder geworden. Het leek erop alsof je vlak voor de bevalling nog aan het werk was? Loes: ,,Klopt. Toen ik 30 weken zwanger was, belandde ik ineens in het ziekenhuis met een dreigende vroeggeboorte. Dat wil je niet. Hoe langer je kindje in de buik zit, hoe sterker de baby wordt. Op vrijdag ben ik opgenomen. Zondag deed ik de overdracht vanuit mijn ziekenhuisbed. Er waren vier mensen tegen wie ik zei: neem alle beslissingen maar want ik ben er voorlopig niet. Hoewel ik dit heel stressvol vond, is het uiteindelijk prima gegaan. En mijn zoontje Hugo bleef nog 3 weken zitten. Inmiddels gaat het goed met hem en we vergaderen online, dat doe ik gewoon met Hugo op mijn arm. We hebben er allemaal van geleerd. Doordat ik los moest laten en doordat iedereen een stapje extra moest zetten, is uiteindelijk iedereen in zijn rol gegroeid.”
Roelof: ,,Dus groei komt door het loslaten van controle. Wat is het belangrijkste dat jij toevoegt aan de wereld? Loes: ,,Wij maken het mogelijk om een beleving cadeau te doen. Door wat ik doe, draag ik bij aan iemands geluksmoment. Aan iemands vakantie of aan twee mensen die met elkaar in het zonnetje kunnen zitten. Aan vrijheid eigenlijk. Dat vind ik cool.”
Selfmade in Holland is een initiatief van ondernemersnetwerk Webhelden en Roelof Hemmen in samenwerking met De Ondernemer. Mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube. Leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt, Sharon Hilgers en Eric Idema.