“Op straat willen consumenten met me op de foto. Ons merk heeft fans.”

XXL Nutrition: plankgas naar marktleiderschap in sportvoeding

Hij reed z’n eerste auto in de prak. Met een lege garage en nul euro op de bank begon hij een handel in sportvoeding uit Duitsland. Die auto moest terugverdiend. Voormalig bodybuilder René van der Zel wist toen niet dat dit de basis zou zijn voor XXL Nutrition, de grootste Nederlandse aanbieder van eiwit shakes, supplementen en speciale voeding voor sporters. De producten zijn verkrijgbaar bij zo’n 800 sportscholen en 250 verkooppunten, waaronder Jumbo en Plus. Het leeuwendeel van 50 miljoen omzet komt uit de webshop. Renés garage is weer gevuld. Niet met potten eiwit, maar met een McLaren en twee gifgroene Lamborghini’s. Met XXL Nutrition is hij op weg om Europa te veroveren.

Momentum in Nederland

De 105 medewerkers van het bedrijf werken hard om maximaal gebruik te maken van het momentum in Nederland en om de eerste stappen in België, Duitsland en Engeland op te volgen. Ook Frankrijk is interessant voor XXL Nutrition en samen met een externe, native partij begint René er voet aan de grond te krijgen. Maar een uitgestippeld plan, een tijdlijn en omzetdoelen zijn er niet. René: “Ik denk vaak dat er iets mis is met mij, omdat ik nooit bezig ben met onze winst. Waar ik dagelijks mee bezig ben, is verbetering. Op alle gebieden. Dus producten, marketing, website, service, alles.” René trekt een vies gezicht: “Anders worden we een logistiek bedrijf… Kijk. Door verbetering volgt groei vanzelf. Het is het resultaat van de dingen die we elke dag doen.”

Gastheer Roelof Hemmen vindt het opmerkelijk: als je bent gegroeid naar 50 miljoen, dan is er toch wel een streven? Wat is het plan? René: “We zien grote kansen in het retail landschap. Over een paar jaar liggen sportsupplementen in alle supermarkten. Daar willen wij bij zijn. En ook met het to go segment kunnen we nog veel doen, denk aan tankstations. Zijn we al mee bezig. En in voetbalkantines kunnen we het aanbod met onze producten veel gezonder maken. Ik wil eerst het momentum in de thuismarkt pakken. En binnen nu en een jaar dieper Europa in. Dat vraagt focus. Het VK en Duitsland, dat zijn hele grote markten, als we het daar echt op de rit krijgen is dat al heel wat.”

''Door verbetering volgt groei vanzelf.''

''Door verbetering volgt groei vanzelf.''

René leeft met de dag. In het voorgesprek voor zijn aflevering van Selfmade in Holland vertelt hij hoe zijn werkleven er op dit moment uitziet. “Ik geniet van ons team, van wat we aan het doen zijn. We bouwen 5000 extra vierkante meter aan het magazijn. Er komt een gym op kantoor. De nieuwe website gaat binnenkort online. Wat iets trager loopt zijn de gesprekken met de hoofdkantoren van Jumbo en Plus, voor een landelijk aanbod van onze producten. Maar daar heb ik wel vertrouwen in. En we lanceren binnenkort fit meals, echt gezonde kant-en-klaar maaltijden voor sporters. Die zijn dan in de supermarkt verkrijgbaar.”

De ‘Final Boss’ – zoals de medewerkers van XXL Nutrition René liefdevol hebben gedoopt – heeft een optimistische kijk op zaken en typeert zichzelf niet als een CEO. “Ik ben van de zelfsturende teams. Mensen kunnen prima zelf beslissingen nemen. Je moet als ondernemer vertrouwen hebben in je teams en hen steunen. Wij hebben daardoor bijna geen verloop. Medewerkers geven aan dat ze het werken bij ons niet als werken ervaren, dat ze een familiegevoel hebben bij hun collega’s. Als er iemand een fout maakt, herstelt een teamgenoot het met liefde. Het komt niet eens bij mij terecht. De groei van het bedrijf heeft alles te maken met die betrokkenheid, daardoor kunnen we kwaliteit leveren. Ik ga ook elke dag om vier uur naar huis, met een gerust hart.” 

''Op die momenten ervaar ik echt trots''

Het klinkt zo eenvoudig. Heeft hij ook offers gebracht, vraagt Roelof zich af? “Tijd. Veel tijd”, antwoordt René. “Ik was en ben nog steeds altijd bezig. Ga om vier uur weg, maar dan zit ik in de sportschool briefjes te schrijven omdat ik weer een idee heb. En omdat ik inmiddels ook wel zichtbaar ben als eigenaar van het merk, komt het steeds vaker voor dat ik privé bij een festival of zelfs op straat even op de foto moet met klanten. Dat doe ik altijd en op die momenten ervaar ik echt trots. Als gebruikers van je product naar je toe komen om te zeggen dat het ze iets heeft gebracht, dat is toch het mooiste? Dat is dan ook mijn ultieme doel: niet honderdduizenden verkopen maar 100.000 fans van ons merk.” Roelof: “Dus de auto’s, je rijkdom, daar ben je niet trots op?” René: “Nee, want als dat allemaal weg zou zijn, dan begin ik gewoon weer opnieuw. Met tien potjes in een garage. Maar die fan base, die is uniek.”

 
Extra content over de andere ondernemers uit Selfmade in Holland? Kijk hier en hier
 

Selfmade in Holland is een initiatief van ondernemersnetwerk Webhelden en Roelof Hemmen in samenwerking met De Ondernemer. Mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube. Leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt, Sharon Hilgers en Eric Idema.