Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My jewellery

''In 2024 is vijftig procent van de My Jewellery producten verduurzaamd.''

Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: “Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

“Ik trad al steeds vaker op als CEO, waar ik eerst overal bijsprong werd dat vanzelf minder. Dat is goed. Een kans om mezelf verder te ontwikkelen. Daarbij groeit My Jewellery nu zo hard dat het steeds belangrijker wordt dat ik bijvoorbeeld meer ga sturen op de kostenkant. En op het nemen van onze verantwoordelijkheden. Dus ik leg me toe op de rol van CEO.” En zo staat de 33-jarige aan het roer van een bedrijf met 32 miljoen euro omzet, 650 medewerkers, 28 winkels in binnen- en buitenland. En een webshop.

 

My Jewellery is intrinsiek gemotiveerd om als Nederlands merk de eigen doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen. Het is ook dé manier om je te onderscheiden.

Een CSR-specialist (Corporate Social Responsibility, red.) bracht dit jaar de gehele keten in kaart. Sharon: “Het begon bij onze leveranciers. Waar halen zij hun materialen vandaan? Zijn de fabrieken ge-audit? Na het scannen van alle leveranciers hebben we besloten met wie we doorgaan, degenen die de mogelijkheden hebben om met ons mee te verduurzamen. In de categorie kleding zijn zomer 2024 alle items gemaakt van dertig procent duurzamere materialen, het jaar erop vijftig procent duurzamer.” Roelof vraagt waarom ze niet voor honderd procent duurzaam gemaakte kleding gaat. “Dertig procent is voor ons een grote stap. Want is de consument bereid om er iets meer voor te betalen? Het zijn spannende tijden. Tuurlijk, honderd procent in 2025 lijkt mij ook het beste. Maar nogmaals, de uitdaging is groot genoeg. Ik denk wel dat er een grote kans in zit. We zijn intrinsiek gemotiveerd om als Nederlands merk onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen maar het is ook dé manier om je te onderscheiden.” 
 

Van meisje uit Wijchen naar vrouw van 45 miljoen? “Zo zie ik mezelf niet. Het is de waarde van het bedrijf.''

Van meisje uit Wijchen naar vrouw van 45 miljoen? “Zo zie ik mezelf niet. Het is de waarde van het bedrijf."

Het meisje uit Wijchen – zoals ze zichzelf bescheiden omschrijft – laat zich niet van haar stuk brengen door de vragen van Roelof. Die stevige stellingen poneert. “De vrouw van 45 miljoen”, typeert hij Sharon. “Ja, dat was schrikken dit voorjaar. Ik wist niet van de Quote-publicatie en toen die ochtend de telefoon roodgloeiend stond moest ik wel even schakelen. Zag al voor me hoe de jonge mensen in ons bedrijf zouden denken: wordt hier zoveel geld verdiend? In de general meeting van die dag heb ik het genuanceerd. Dit bedrag wordt op mijn hoofd geplakt, maar het vertegenwoordigt de waarde van het bedrijf. Ik heb het niet liquide.” Of mensen haar nu anders zien? Lachend: “Dat weet ik niet. Intern was het even maatregelen treffen en door.”
 

Nalatenschap

Roelof brengt het gesprek op het verschil tussen Sharons leven en dat van haar leeftijdgenoten. Vraagt haar naar de prijs van het leven van een topondernemer. “In alle levensfases heb ik een ander leven gehad dan vrienden. In je twenties is het doordeweeks werken en in het weekend feesten. Ik heb dat ook gedaan, maar veel minder. Ik had toen al veel verantwoordelijkheden. Moest mensen aannemen, mensen ontslaan. Maar ik heb mijn werk en verantwoordelijkheden nooit een te hoge prijs gevonden. Voor mij is dit een fijn leven.” De twee komen op een volgend punt, Sharons thirties. Roelof wordt rood. In Selfmade in Holland praten we over wat de topondernemers uit de serie willen nalaten. Aan de wereld of aan de volgende generatie. Je bouwt iets gigantisch, iets blijvends dat jezelf overstijgt en dan? Sharon heeft geen nageslacht. Hiernaar vragen is impertinent. Wat Sharon betreft niet. “Ik ben al heel lang samen met mijn vriend en we zitten in een levensfase waarin je jezelf die vraag stelt: willen we kinderen. Ons antwoord op die vraag is op dit moment dat we kinderen leuk vinden, maar dat het nog niet heeft gepast bij de plannen die we met My Jewellery hebben.
 

Kleine geluksmomenten voor vrouwen over de hele wereld

Sharon is zich wel degelijk bewust van wat ze aan het bouwen is, waarom, voor wie en hoe. “Een Europees topmerk. Misschien wel een wereldmerk. Dat vrouwen kleine geluksmomenten brengt, op een verantwoordelijke manier. En we staan nog maar aan het begin. In Nederland hebben we een goede naamsbekendheid. Als je aan sieraden denkt, dan denk je aan ons. Ook in België zijn we in een jaar tijd goed verder. In Duitsland kruipen de getallen op.”
 
Als dit artikel naar de hoofdredacteur gaat verschijnt net de gloednieuwe kerstcommercial van My Jewellery op tv. Het is vrijdagavond en Sharon sluit hoogstwaarschijnlijk met een wijntje haar week af. We proosten met haar mee.
 
Meer artikelen over Sharon en My Jewellery lees je hier en hier. Extra content over de andere ondernemers uit Selfmade in Holland? Kijk hier en hier
 

Selfmade in Holland is een initiatief van ondernemersnetwerk Webhelden en Roelof Hemmen in samenwerking met De Ondernemer. Mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube. Leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi en – volgende week – Joep Verbunt.