Joep Verbunt van Matt Sleeps over de grootste dromen voor zijn bedrijf:

“Productinnovatie. Buitenlandse groei. En nog een merk oprichten.”

Joep Verbunt wandelt ontspannen de studio op het Mediapark in. Roelof Hemmen interviewt de 36-jarige oprichter van Matt Sleeps over zijn onderneming, een miljoenenbedrijf in matrassen. Hij heeft dan net een reisje naar Bali gepland. Voor zichzelf en zijn hele team. Een ‘workation’. “Omdat het kan. Ik gun het iedereen om te reizen. In het buitenland doe je toch andere ideeën op.” En dat is zijn brandstof, wordt duidelijk in het gesprek. Ideeën tot leven wekken met uitvindingen.

Joep runt het snelst groeiende interieurbedrijf van Europa.

Een uitvinding waarmee hij binnen zes jaar multimiljonair werd is een matras dat op zo’n manier is ontwikkeld dat iedereen er goed op slaapt. Een kwalitatief matras dat betaalbaar is, door het direct to consumer business model van Matt Sleeps. Zonder wederverkopers en zonder showrooms. Online uitzoeken, thuisbezorging, vier maanden gratis proefslapen. Bevalt je matras niet? Dan laat je het ophalen en krijg je je geld terug. Vrij snel na de oprichting van Matt Sleeps in 2016 beginnen traditionele beddenverkopers van Joep te balen. Want volgens een onderzoek van Financial Times groeit Matt Sleeps 1700% in drie jaar tijd: Joep runt het snelst groeiende interieurbedrijf van Europa. In 2021 maakte hij vier miljoen euro winst. Zijn onderneming telt zes medewerkers.

Het gaat nu zo hard, ik moet m’n kop erbij houden

“En nu?”, vraagt Roelof. “Word je nou echt nog steeds opgewonden van matrassen?” Joep: “Ik word opgewonden van productontwikkeling. En een matras is het belangrijkste product in je leven. Want een derde ervan breng je slapend door. Toegegeven, de sector heeft een suf imago. Ik vind het extra leuk om zo’n markt in te gaan en te kijken hoe ik het anders kan doen. Toen er veel concurrentie begon te komen, heb ik onze matrassen bijvoorbeeld aanpasbaar gemaakt. We hebben minder dan vijf procent retouren. We staan in direct contact met onze klanten, horen wat ze niet bevalt. We meten dus alles en dat is geautomatiseerd. Zo verbeteren we doorlopend onze matrassen.” Roelof: “Ik zou opgewonden worden van 1700% groei…” Joep: “Ik kijk ook wel buiten de matrassen. Heb pas nog een bod uitgebracht op Made.com, een online meubelretailer. Ze deden 500 miljoen verkopen en gingen toch failliet. Ik zie dat dan als een kans. Vaak zie je dat bedrijven te veel mensen aannemen en dat de kosten te hoog zijn. Hun idee was goed, maar de uitvoering…” Roelof: “Waarom heb je Made.com uiteindelijk niet overgenomen?” Joep: “Mijn bod was te laag. You win some, you lose some. En Matt Sleeps gaat nu zo hard, ik moet ook mijn kop erbij houden. Maar ik ga zeker nog een merk opzetten. Ik vind het leuk en ik heb het geld ervoor. Ik onderneem niet om die Ferrari te kopen, maar om vrij te zijn.”

“Ik heb pas nog een bod uitgebracht op Made.com, een online meubelretailer.”

“Ik heb pas nog een bod uitgebracht op Made.com, een online meubelretailer.”

Roelof oppert dat Matt Sleeps misschien al veel groter had kunnen zijn. Met aangetrokken geld bijvoorbeeld. Joep: “Je hebt nogal wat ondernemers die behoorlijk aan de wind zeilen en veel risico’s nemen. Ik houd er rekening mee dat die black swan altijd kan komen. Een pandemie of een grootschalige crisis. En dan kun je met weinig medewerkers makkelijker terug schalen dan met grote aantallen personeel. En ik heb liever wat meer liquide, geld waar ik me geen zorgen over hoef te maken. Ik ben 36 en ik wil wel een keer kinderen. Dan zou ik graag een goede vader zijn. Ik werk niet zo hard en zou wel een papa-dag willen hebben.”

 

Is een exit dan denkbaar? Voor Joep voorlopig niet: “De combinatie van reizen, een gezin en ondernemen trekt me meer. Ik ken te veel verhalen van mensen die hun tent verkopen en in een zwart gat vallen. Dat zou mij ook overkomen. Als ik mijn bedrijf zou verkopen zou ik iets anders willen hebben waar ik me op kan focussen en waar ik mijn energie uit kan halen. De weg er naartoe is leuker dan er zijn. Ik hou van creëren en heb een wereld om me heen gecreëerd waar ik dat kan doen.”

 

 
Extra content over de andere ondernemers uit Selfmade in Holland? Kijk hier en hier
 

Selfmade in Holland is een initiatief van ondernemersnetwerk Webhelden en Roelof Hemmen in samenwerking met De Ondernemer. Mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube. Leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi en Sharon Hilgers.