E-commerce Trends 2025

E-commerce Trends 2025
Hoe denken Nederlandse en Europese consumenten over de economie in 2025? Waar gaan ze in 2025 op bezuinigen en waar gaat meer geld naartoe? Hoe gaan ze winkelen, is dat vaker online of vaker offline? Of gaat het gelijk op? En hoe vormen ze besluiten over merken, over aanbieders? Onze partner Mollie vroeg meer dan 10.000 consumenten naar hun winkelgedrag, hun verwachte uitgaven en hun voorkeuren bij de aankoop van consumentenartikelen en -diensten.
Onderzoeksbureau Coleman Parkes voerde in de zomer van 2024 het onderzoek uit in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Met 2000 enquêtes in elke markt werden consumenten van verschillende leeftijden, geslachten en inkomensniveaus ondervraagd. Voorwaarde was dat zij in de voorgaande maand minimaal één online aankoop hadden gedaan. De uitkomsten van het onderzoek zijn verrijkt met adviezen van tientallen retail- en e-commerce experts.
Lees hier het volledige Mollie Europese E-commerce Report 2025.
Trends onder Webhelden-leden
– Hyperpersonalisatie: Netflix
In 2024 hoorden we meerdere leden over hyperpersonalisatie. Met data gestuurde strategieën inspelen op de individuele voorkeuren van klanten. Deze Webhelden verdiepen zich in 2025 nog verder in het aanbieden van gepersonaliseerde productaanbevelingen, dynamische prijsstellingen en op maat gemaakte promoties. Met als doel het verhogen van engagement en uiteindelijk ook de conversiepercentages. Netflix wordt door onze gasten genoemd als het ultieme voorbeeld van hyperpersonalisatie. Het platform brengt je kijkgewoonten- en voorkeuren onder in een voor jou op maat gemaakt algoritme. Je krijgt content aanbevelingen die je gebruikerservaring van de app verbeteren, waardoor je toch elke maand weer dat tientje blijft betalen.
– Omnichannel Excellence: Nike
Het zal geen verrassing meer zijn: consumenten verwachten naadloze ervaringen tussen online en offline kanalen. Voor retailers zal het lonen om in 2025 verder te investeren in technologieën zoals AI-gedreven chatbots en virtuele spiegels in winkels. Het is al gebleken dat click-and-collect-services goed zijn voor meer verkeer naar fysieke verkooppunten, ook verhoogt dit het aantal contactmomenten met de klant waardoor zijn/haar beleving van je merk intensiveert. Het dichten van de kloof tussen e-commerce en fysieke winkels is niet voor niets de aanpak van winnende merken. Hoewel Nike betere jaren heeft gekend wordt dit merk in ons netwerk nog steeds genoemd als voorbeeld van goede integratie van digitale en fysieke platforms. Functies zoals “in de winkel reserveren,” app-gestuurd winkelen en augmented reality (AR)-tools maken Nike een leider op het gebied van omnichannel retail.
– Sustainability als waarde: Patagonia
Groeiende groepen van consumenten zijn bereid om tijd te investeren in het zoeken naar merken die aansluiten bij hun waarden. Op social media wijzen millennials en Gen Z-shoppers elkaar op tips voor het lezen van kledinglabels. Ook thrifting (het vinden van de beste adresjes voor tweedehands kleding) en investment fashion (duurdere items van zware kwaliteit die bij elkaar passen en lang meegaan) zijn groeiende trends. Merken die hierop in willen spelen kunnen in 2025 transparant zijn over hun materialen en investeren in het productpaspoort. Ook kunnen zij circulaire initiatieven ontplooien en in hun campagnes praten over reparaties en het doorgeven van kledingstukken. Het ultieme voorbeeld van een sustainable merk volgens de leden van Webhelden: Patagonia.