TechTalk Retail 2023 Event Report

Techtalk Retail 2023: opwindende inzichten van dé beslissers in retailtechnologie

Op vrijdag 6 oktober organiseerde Webhelden met trots de eerste editie van TechTalk Retail. Vooraanstaande Nederlandse CIO’s en CTO’s, die de belangrijkste spelers op het gebied van consumer retail vertegenwoordigen, kwamen samen bij Fosbury & Son’s aan de Prinsengracht. In een intieme setting bespraken onze gasten de snelle opkomst van composable architecture en de voortdurende noodzaak om consumenten op grote schaal te bedienen, met behoud van een persoonlijke benadering. TechTalk Retail is ontwikkeld om met een select gezelschap van C-level beslissers dieper in te gaan op topics waarmee grote retail merken worstelen. En om waardevolle verbindingen met elkaar aan te gaan. Bij deze eerste editie stond de overgang naar composable commerce centraal. Het panel van experts, onder leiding van Picnic co-founder en CTO Daniel Gebler, voerde een diepgaande discussie.

Panel TechTalk Retail 2023

🎙 Moderator: Daniel Gebler, medeoprichter & CTO bij Picnic.

🛍 Max Klijnstra, medeoprichter en Chief Sustainability & Growth Officer bij Otrium, een fashion scale up die volledig op commercetools draait.

🚀 Sonia Keerl, de initiator van de MACH Alliance, medeoprichter, voormalig President en huidig Associate Partner en Directeur GTM bij The BaaS Company.

🛒 Rik de Weerd, Lead Enterprise Architect bij Plus Retail, dat zich op de drempel bevindt van de overgang van een deel van hun monolithische technology stack naar commercetools.

De unieke mix van industrieën en de verschillende stadia van composable adoption onder de panelleden beloofde een diepgaande verkenning van het gekozen onderwerp. De video van de talkshow wordt gedeeld met een selecte groep van genodigden. Heb je interesse in deze video en in een overzicht van de key takeaways dan kun je deze opvragen bij Webhelden. Hieronder de samenvatting van deze inzichtvolle middag.

The Composable Commerce Advantage: De overgang naar een composable architectuur heeft Otrium in staat gesteld om de kracht van commercetools te benutten en naadloos met verschillende componenten in hun technologische infrastructuur te werken. Deze modulaire aanpak stelt hen in staat om snel te experimenteren en de nieuwste technologieën efficiënt te integreren. In de dynamische wereld van mode e-commerce omvat innovatie diverse aspecten van de value chain, van retourzendingen tot pasvorm. Dankzij de gedistribueerde opzet kan Otrium snel nieuwe technologieën testen en implementeren terwijl ze flexibel blijven. Het vermogen om snel te “falen en leren” vormt de kern van composable commerce.

Transitioning from Monolithic to Composable Commerce: Traditionele bedrijven, vooral in de traditionele retail, geven vaak de voorkeur aan grote, monolithische systemen. Deze systemen zijn weliswaar robuust, maar belemmeren innovatie vanwege hun complexiteit en de tijd die nodig is voor ingrijpende wijzigingen. De overstap naar composable commerce impliceert een verschuiving naar een meer flexibele, modulaire architectuur die innovatie en experimenten aanmoedigt.

Avoid a “Big Bang” Approach: Het panel benadrukte de noodzaak om een “Big Bang” benadering voor technologische veranderingen te vermijden. In grote organisaties met diverse stakeholders is het vaak een uitdaging om alle partijen op één lijn te krijgen voor gelijktijdige, ingrijpende veranderingen. Overeenstemming bereiken tussen verschillende directeuren en afdelingen kan complex zijn, wat de noodzaak benadrukt om individuele eenheden de autonomie te geven om veranderingen door te voeren zonder verstoring van anderen.

Preparing for a Transition to Composable Commerce: Een organisatie voorbereiden op de overgang naar composable commerce is een complexe taak die een verschuiving in mentaliteit en proces vereist. Het panel besprak het belang van een geleidelijke aanpak en incrementele veranderingen. Beginnen met kleine successen helpt bij het behouden van momentum en het opbouwen van vertrouwen in het proces.

Composable Commerce and Upcoming Technologies: Het panel besprak ook de rol van composable commerce bij het integreren van opkomende technologieën zoals AI, machine learning en IoT. Een composable architectuur stelt organisaties in staat om snel experimenten uit te voeren en snel te itereren, wat snellere innovatie mogelijk maakt. Het biedt de basis voor een effectieve implementatie en opschaling van deze technologieën.

The Future of Composable Commerce: Naarmate composable commerce volwassen wordt, voorspelden de panelleden dat consolidatie en integratie tussen leveranciers en platforms vaker zullen voorkomen. De focus zal verschuiven van het benadrukken van de voordelen van composable commerce naar het helpen van bedrijven om deze succesvol te implementeren. Het vermogen om snel experimenten uit te voeren zal een aanzienlijk voordeel blijven, waardoor bedrijven voorop kunnen blijven lopen.

Start Tomorrow!

Daniel Gebler eindigde de talkshow met een boodschap aan de zaal en aan de kijkers thuis en op kantoor: onderneem actie. Start de reis naar composable commerce zo snel mogelijk, gewapend met inzichten uit de informatieve video. Onthoud dat de toekomst van retail zich snel ontwikkelt en composable architectuur de sleutel is om concurrentievoordeel en flexibiliteit te behouden in een dynamisch landschap.


TechTalk Retail is mede mogelijk gemaakt door founding partner commercetools en door Google Cloud.