Female Founders: financieel gezonde consumer brands
en duurzame, organische groei

In de nieuwe serie Women to Watch vestigt Webhelden de aandacht op consumentenmerken die in de huidige roerige tijden opvallen door hun niet aflatende groei. En die door hun focus op milieuvriendelijke werkwijzen, initiatieven met sociale impact en transparante inkoop mogen rekenen op loyaliteit bij een nieuwe generatie bewuste consumenten. ‘Purpose’ zit bij deze merken al vanaf het begin in het DNA. Clay & Glow, JOSH V, LABFRESH en Selfstudies zetten de toon in de veranderende wereld van retail en e-commerce. Deze bedrijven zijn financieel gezond en schalen duurzaam op. Wat ze gemeen hebben? Ze hebben een Female Founder. Wat maakt hun merken long term sterker dan andere (online) retailers? De komende weken gaan we hierop in met Julia Veer (25), Josh Veldhuizen (36), Lotte Vink (35), Sarah Mountford (46) en Lauren Verweij (42). 

Hoe staan de zaken er nu echt voor?

In de afgelopen zes maanden gingen verschillende grote retailers failliet. De voorspellingen zijn niet denderend. Vooral onder ketens op het gebied van mode- en lifestyle en ook onder grotere e-commerce spelers worden klappen uitgedeeld, is de verwachting. De media somberen er deze zomer op los: wie leggen er nog voor de kerst het loodje? Webhelden gaat in Women to Watch in gesprek met de ondernemers achter merken die immuun lijken voor het huidige sentiment. We leggen starters, scale ups en gevestigde ondernemers stellingen voor en met de antwoorden kun jij als lezer misschien wel je voordeel doen. Bij elke vrouw die in deze serie voor ons zit beginnen we met de ongezouten waarheid: hoe staan de zaken er nu echt voor? 

I – Vrouwelijke ondernemers en bestuurders nemen minder (grote) financiële risico’s
 
Zijn de business leaders uit onze serie het hiermee eens en waarom wel of niet? Wat zien zij als grote financiële risico’s en in hoeverre denken zij dat financieel management een rol speelt bij ‘de dood of de gladiolen’ in de (online) winkelstraat? 
II – Vrouwelijke ondernemers halen minder geld op bij investeerders en kunnen moeilijker investeerders vinden
 
Klopt dit volgens ons panel? Zo ja, hoe erg is dat dan? Wat is de reden waarom de geïnterviewde Female Founders wel of niet met investeerders werken en hoe zien ze dat voor de toekomst van hun merk? 

III – Vrouwelijke oprichters van consumentenmerken en vrouwelijke bestuurders zijn vaker zichtbaar als business leaders op het gebied van verduurzaming en ethiek

Wat is de ‘why’ van de ondernemers uit ons panel? En denken ze dat zij eerder geneigd zijn naar een purpose driven onderneming dan naar een results driven organisatie omdat ze vrouw zijn? Het is zo dat female founders en -bestuurders over het algemeen meer blijk geven van een groot verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van bijvoorbeeld de samenleving en de gedeelde leefomgeving. Wist je dat de functie van ‘sustainability manager’ meestal wordt ingevuld door vrouwen? Die ook worden aangesteld of benoemd door vrouwen? Waarom zou dat zo zijn? We vragen het ons panel.

IV – Technologische innovatie kent geen gendergrenzen
 
Wat hebben de ondernemers uit ons panel hierop te zeggen? De meeste CTO’s en CIO’s bij Nederlandse retail merken zijn man. Maar een toenemend aantal ‘technology first’ consumentenmerken is opgericht door een vrouw of heeft een vrouw aan het hoofd. Denk aan My Jewellery van Sharon Hilgers en aan Otrium (President & CEO Zuhaira Scott Washington). Als je kijkt naar D2C merken (die gestart zijn met een eigen online kanaal) dan vind je de meeste female founders in sectoren als mode, wellness en beauty. Vrouwen als Negin Mirsalehi en Huda Kattan verkopen nu wereldwijd cosmetica- en verzorgingsproducten waarmee zij traditionele beautymerken ‘a run for their money’ geven.

V – Female Founders zouden meer moeten doen om andere vrouwen en meisjes empowerment te bieden

Als de ondernemers uit ons panel aan de toekomst van hun merk denken. En in bredere zin aan de toekomst van de volgende generatie, zijn ze het dan met de stelling eens? 

Wat zou jouw antwoord op de stellingen zijn? Ben je of ken je een Female Founder die kan bijdragen aan deze serie? Laat van je horen.