Hans Ober in Selfmade in Holland

TicketSwap eindbaas over de weg naar 1 miljard

TicketSwap eindbaas over de weg naar 1 miljard

“Over vijf jaar willen we een waardering van 1 miljard bereikt hebben en we zijn lekker op weg.” TicketSwap-oprichter Hans Ober (34) zit uitgeslapen in de studio tegenover Roelof Hemmen. Dat moet ook, want de vragen van Hans’ tafelgenoot zijn wel hersenkrakers. Het resultaat is een goudeerlijk gesprek. Over zakelijke groeidoelen, de betekenis van geld, over het prille vaderschap. En over hoe je volgens Hans nooit te lang op je lauweren moet rusten als ondernemer. 

Team TicketSwap. Tijdens een zeldzame kantoorborrel.

Feestend naar de top?  
Een vat vol tegenstrijdigheden. Hans Ober vertelt in de radiostudio hoe zijn bedrijf TicketSwap (online marktplaats voor tickets) de fijne bijkomstigheid heeft dat hij wat vaker dan de gemiddelde ondernemer kan feesten. Maar een mijlpaal van z’n bedrijf vieren, dat komt dan weer niet in hem op. “Toen we 1 miljoen gebruikers van ons platform hadden, heb ik één klein flesje champagne geregeld. Tegen mijn team zei ik leuk, maar nu door naar 10 miljoen.” Inmiddels is het weer bijna tijd voor een flesje en wat blokjes kaas. Want met 8,9 miljoen gebruikers in 36 landen is de Hollandse unicorn in spe op dreef. Hans verwacht dat TicketSwap tractie zal krijgen in de landen waarin het bedrijf recentelijk actief is. En daarom ligt hij ook niet wakker van dat andere doel, die kaap van 1 miljard. Nuchter: “Het is haalbaar om daar royaal overheen te gaan.” En daar bouwt hij elke dag stug aan verder.  

Ik lig nooit wakker 
Is Hans dan zo’n koude kikker? Heeft de COVID-crisis waarin zijn business baby aan de beademing lag en er maar net bovenop kwam hem gehard? Hans: “Ik ben soms bruut. In hoe ik overkom.” Roelof gelooft er niks van. Even later zal blijken dat de ondernemer allesbehalve kil is. Behept met een boel lef, maar ook met een klein hartje. “Ik lig nooit wakker. Ook niet toen we nul omzet hadden. Oké er is een moment geweest, toen we een soort afscheidsborrel hadden. Toen werd net bekend dat echt alles op slot ging, alle events gecanceld. Toen we daar zo stonden van ‘en nu’, deed dat wel iets met me.” 
“Eén dag kanker gehad.” 
Als leider is Hans direct. “Als je niet de afgesproken resultaten haalt dan zeg ik dat. Niet mooi verpakt. Maar ik ga wel een gesprek aan. Komt het door iets dat we samen kunnen oplossen, of is er privé iets met je?” Hans houdt er zelf ook van als mensen hem de waarheid zeggen. Omdat niks erger is dan onzekerheid. “Ik heb in 2014 één dag kanker gehad. Ze zouden na de operatie mijn bloedwaarden checken en als die goed waren, zou ik klaar zijn. Genezen. De arts zou om 13.00 uur komen met de uitslagen. Hij was er om 15.00 uur nog niet. Toen heeft mijn moeder iemand over de balie getrokken om alsnog de uitslagen te krijgen, die gelukkig goed waren.”  Op de vraag of Hans zichzelf een rijk man acht zegt hij volmondig ja. “Op alle vlakken! Ik heb tien jaar geleden TicketSwap opgericht. Mijn vriendin ontmoet. We worden ouders.” Roelof: “En over 5 jaar die unicorn.” Hans: “Ja, maar dan moeten we op voor de 10 miljard.” 

Selfmade in Holland: luister de hele aflevering met Hans  
Hoe Hans Ober de internationale groei van TicketSwap aanpakt. Wat zijn visie is op goed zakelijk leiderschap. Hoe zijn bedrijf zijn levensloop beïnvloedt. Dat hoor je in de eerste uitzending van Selfmade in Holland. Gemaakt door ondernemersnetwerk Webheldenen De Ondernemer, mede mogelijk gemaakt door Adyen en Klarna. Luister in Spotifyof je favoriete podcast app. Tot eind december, iedere dinsdag nieuwe afleveringen van deze eerlijke serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’sen leer van Hans, Fabienne Chapot en Sharon Hilgers.