“We gaan offline. Het grootste dat we ooit hebben georganiseerd.”

De Amsterdamse Westergasfabriek kleurt vanaf vandaag groen. Honderden plantgekkies kunnen er 3 dagen lang genieten van elkaars gezelschap. Én dat van meer dan 2500 ‘groene amigo’s’, zoals startup Plantsome haar kamerplanten liefdevol doopt. Webhelden spreekt founder Axel Persoon tijdens de opbouw van het offline avontuur.

Stapels pallets, hippe vloerkleden en Oosterse printjes. Planten zover als het oog reikt. Temidden van al het groen ontwaren we een plukje donker haar. Axel heeft zelf de handen uit de mouwen gestoken en tilt zorgvuldig plant voor plant uit het verpakkingsmateriaal. Met een grote glimlach: “Vanaf morgen sta ik hier zelf ook als Plantendokter. Heb je een stervende groene amigo, dan kan ik hem terplekke nieuw leven inblazen.” En er staat meer op het programma. Van een planten sale tot een artiestenoptreden en een pubquiz. Midden in een pandemie zo’n groots event opzetten, dat vraagt ballen. En organisatie-skills. Zeker als je in het dagelijks leven een snelgroeiende e-commerce operatie runt, een uitdaging.

Augustus: 20.000 planten, 9.000 klanten

Poserend vanuit een badkuip omringd met planten: “Dit is het grootste dat we tot nu toe hebben georganiseerd. Ik kan je zeggen… ik voel de spanning. Maar het wordt gaaf! Daar ben ik van overtuigd. Een paar jaar geleden startten we Plantsome om online een toffe ervaring te creëren voor liefhebbers van planten en voor elke consument die zijn groene vrienden een lang leven gunt.  Tegelijkertijd kriebelde het om die online experience ook in het écht te bieden. Een plek waar je elke plant kunt aanraken, waar je inspiratie kan opdoen en waar je leert over planten. Toen deze mogelijkheid zich aandiende hebben we onze kans gegrepen.”

Want jullie verveelden je?

“Ha! Allerminst. Sinds juni zijn we live in Duitsland en Plantsome.de groeit al drie maanden met 100% per maand. In Nederland zijn we met 200% gegroeid ten opzichte van 2019 en we hebben hier een flinke piek achter de rug, april en mei zijn topmaanden geweest. Maar we hebben nu voldoende capaciteit, dus we organiseren dit event ‘omdat het kan’.  We willen weten hoe we het offline doen.”

Waarom juist in deze tijd van social distancing?

“Je kan beter vragen: waarom niet? Plantsome kleurt graag een beetje buiten de lijntjes en dit is daar een mooi voorbeeld van. Dit idee hadden we al langer en we hebben nu voldoende mogelijkheden om het goed en volgens de richtlijnen uit te voeren.”

Hoeveel bezoekers verwacht je?

“Dat is lastig te duiden, de entree is gratis. We verwachten een hoop plantengekkies. En zelfs als de opkomst tegen zou vallen, zijn we trots op wat ons team heeft neergezet: een weekend vol met planten, toffe activiteiten en de Plantsome experience, maar dan offline. Het wordt fucking vet.”

Plantsome Plantenfabriek. 25 t/m 27 september 2020. Westergasfabriek, Amsterdam

Plantertainment: met je groene vriend naar de plantendokter en borrelen met je kamerplant. 

Plantsome feiten

  • Bijna 20.000 planten van Plantsome vonden een nieuw huis in 9.000 huishoudens in Nederland, België en Duitsland.
  • Sinds 1 januari 2020 zijn er 170.000 planten rechtstreeks vanaf de kweker bezorgd bij klanten die bestelden via het Shopify platform van Plantsome.
  • Op 2 juni ging Plantsome.de live, sindsdien elke maand 100% groei.
  • Plantsome is opgericht in 2017 door de broers Thom en Axel Persoon, zonen van een kweker.